اگر تا به حال تنها یک بار درباره ی طراحی UX کنجکاوی کرده باشید ، به احتمال زیاد نام وایرفریم به گوشتان خورده است . وایرفریم یک بخش مهم در فرایند طراحی است . حال در این مقاله قصد داریم ببینیم وایرفریم چیست و چرا مهم است .
وایرفریم چیست و چه کسی از آن استفاده می کند ؟
بیایید ابتدا روی سوال اول تمرکز کنیم و بدانیم Wire Frame ها دقیقا چه هستند .
وایرفریم یک طرح کلی دوبعدی از چارچوب یک صفحه وب یا اپلیکیشن است . آنها نمای کاملی از ساختار صفحه ، لایه بندی ، معماری اطلاعات ، جریان های کاربری ، عملکرد و رفتار های هدف را ارائه می دهند . از آنجایی که تمرکز وایرفریم روی ساختار و طراحی اولیه محصول است ، به استایل ، رنگ و گرافیک توجه زیادی نمی شود .
با توجه به جزئیاتی که می خواهید به کار ببرید می توانید یا به صورت دستی و یا با ابزارهای دیجیتال آن را طراحی کنید .
حال به سوال دوم می پردازیم . عموما طراحان UX از وایرفریم استفاده می کنند . رسم آن به مشتری و طراح پروژه کمک می کند تا در ساختار ها به توافق برسند پیش از آنکه طراحی سایت چه با کدنویسی و چه بدون کد نویسی آغاز شود .
طراحی وایرفریم چه زمانی انجام می شود ؟
روند طراحی وایرفریم در طی مرحله ی مقدماتی چرخه ی عمر یک محصول انجام می شود . در این مرحله طراحان درحال شناسایی نیاز های تجاری و آزمایش ایده ها هستند . وایرفریم نمونه ای از صفحه ی وب است که میتوان از آن به عنوان نقطه پرتاب در طراحی محصول استفاده می شود .
حال شاید بپرسید چگونه ؟ قضیه از این قرار است که طراحان با استفاده از اطلاعاتی که از بازخورد کاربر درباره ی وایرفریم طراحی شده دریافت می کنند ، می توانند نمونه های بعدی ( مثل پروتوتایپ ) را دقیق تر و متناسب با نیاز پروژه طراحی کنند .
مزایای طراحی Wire Frame چیست ؟
وایرفریم ها به یافتن کانسپت کاربر پسند کمک می کنند .
از وایرفریم ها به عنوان یک راه ارتباطی موثر استفاده می شود . از طریق آنها بازخورد گیری از کاربر آسان می شود . همچنین ارتباط با مشتری و رد و بدل ایده ها بین طراحان را راحت تر می کند . انجام تست های کاربری در وایرفریم های اولیه به طراح کمک می کند تا بازخورد های صادقانه را دریافت کند و نقاط ضعف و قوت را که به توسعه محصول آسیب می رسانند یا کمک می کنند را شناسایی کند .
وایرفریم راهی مناسب برای طراحان برای ارزیابی نحوه تعامل کاربر با رابط است . با استفاده از ابزارهایی مانند متن ساز لورم ایپسوم شما می توانید جایگاه های متنی را پر کنید تا در نهایت چه مسئول پروژه و چه خودتان با تولید محتوا آن ها را تکمیل کنید . در واقع شما در ابتدا جایگاه متن را مشخص می کنید تا طرف مقابل شما بداند چه محتواهایی باید تولید شود و کجا قرار بگیرد . مطمئنا اگر بخواهید به صورت شفاهی این موارد را به اشخاص توضیح دهید هیچ گاه بازخوردی که با طراحی های بصری دریافت میکنید را نخواهید یافت .
وایرفریم ها ویژگی های وب سایت را واضح بیان می کنند .
فرض کنید اگر شما بخواهید برای مشتری تان ایده هایتان را شرح دهید و بخواهید از عبارت ” دعوت به اقدام ” یا “call to action” استفاده کنید . احتمالا متوجه منظور شما نخواهند شد . این تنها کلمه ای نیست که به صورت تخصصی در این زمینه استفاده می شود . مطمئنا توضیح همه اصطلاحات و انتقال مفاهیم مورد نظرتان کاری دشوار و یا شاید زمان بر باشد . اما با استفاده از وایرفریم به راحتی میتوان منظور خود را به صورت بصری به مشتری نمایش داد .
این آگاهی به مشتریان کمک می کند تا اطلاعات و محتوای مورد نیاز را کاملا متناسب با صفحه و فضای اختصاص داده شده تنظیم نمایند .
مشاهده المان ها و ویژگی ها در یک قاب به شما کمک می کند تا عملکرد آن ها را تجسم کنید . حتی ممکن است ایده ای که در ذهن شما عالی به نظر می رسید حال بعد از پیاده سازی در کنار دیگر المان ها آنطور که باید نباشد . در این حالت میتوانید به راحتی آن را حذف کنید و ایده های جدیدی را آزمایش کنید .
ایجاد وایرفریم ها سریع و ارزان است .
بهترین قسمت درمورد وایرفریم ها همین ساخت ارزان و ساده ی آن هاست . در واقع برای طراحی یک وایرفریم شما تنها به یک کاغذ و قلم احتیاج دارید . به وسیله ی این دو میتونید در چند دقیقه یک وایرفریم بدون پرداخت هیچ هزینه ای ایجاد کنید .
حتی ابزارهای آنلاین و کامپیوتری زیادی نیز هست که باز هم شما را قادر به طراحی وایرفریم ها در چند دقیقه می سازد .
معمولا وقتی محصولی بیش از حد زمان صرف آن شده باشد و یا تلاش هایی در راستای بی عیب و نقص به نظر رسیدن آن شده باشد ، مخاطب نمیتواند نظر صادقانه خود را به راحتی بیان کند . اما با نمایش طرح کلی و پایه ای که زمان و هزینه زیادی صرف آن نشده ، میتوان نقاط ضعف و قوت و نیاز ها را راحت تر شناسایی و اعلام کرد. هر چه زمان بیشتری از فرایند طراحی بگذرد ، ایجاد تغییرات دشوارتر می شود .
طراحی وایرفریم
ابزار های رایگان و پولی زیادی وجود دارند که میتوانید از آن ها برای رسم وایرفریم استفاده کنید ، که ما در اینجا به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم :
- قلم و کاغذ ( سریع ، راحت ، در دسترس )
- wireframe.cc
- figma.com
- Adobe XD
به طور کلی وایرفریم ها روند طراحی را برای ما آسان تر و آشکار تر می کنند و ادامه ی مسیر را برایمان روشن می کنند و ما را از سردرگمی ها نجات می دهند . امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید .