سیستم مدیریت محتوا یا cms چیست ؟
سیستم مدیریت محتوا یک برنامه نرم افزاری ست که کاربران کاربران آن قادر به ایجاد ، ویرایش ، انتشار و ذخیره ی محتوای دیجیتال کنند . CMS به طور معمول برای مدیریت محتوای سازمانی (ECM) و مدیریت محتوای وب (WCM) استفاده می شود .
CMS چگونه کار میکند و چگونه از آن استفاده می شود ؟
خب بعد از تعاریف اولیه آن می رسیم به اینکه اصلا این سیستم عملکردش چگونه است . CMS یک رابط کاربری گرافیکی با ابزارهایی ست که ایجاد ، ویرایش و انتشار محتوای وب از ابتدا بدون نیاز به نوشتن کد را برای کاربران خود فراهم می کند .
CMS دارای 2 جزء است که شامل یک برنامه ی مدیریت محتوا (CMA) و یک برنامه تحویل محتوا (CDA) می باشد .
CMA یک رابط کاربری گرافیکی ست که به کاربران امکان طراحی ، ایجاد ، ویرایش و یا حذف محتوا از یک وب سایت بدون هیچ گونه دانش HTML می دهد .
CDA خدمات پس زمینه ای را ارائه میدهد که به محض اینکه کاربر در CMA یک محتوا ایجاد می کند ، مدیریت و تولید این محتوا را پشتیبانی می کند .
ویژگی ها
CMS های مختلف ممکن است در میان انواع مختلف آن ها تفاوت هایی داشته باشد اما ویژگی های کلی سیستم های مدیریت محتوا به شرح زیر است :
- فهرست بندی ، جستجو و بازیابی : این ویژگی ها برای دسترسی آسان از طریق توابع جستجو ، همه ی داده ها را ایندکس می کنند و به همین سبب کاربران قادرند بر اساس ویژگی هایی مانند تاریخ انتشار ، کلمات کلیدی یا نویسنده مطالب مورد نظر خود را جستجو کنند .
- مدیریت فرمت : این ویژگی کمک می کند که اسناد کاغذی اسکن شده یا اسناد الکترونیکی قدیمی را به اسناد HTML یا PDF تبدیل کنید .
- ویژگی بازنگری : این ویژگی کاربران را قادر میسازند تا پس از انتشار اولیه محتوای خود بتوانند آن را بروزرسانی و ویرایش کنند .
- انتشار : این قابلیت کاربران را قادر به استفاده از یک الگو یا مجموعه ای از الگو ها برای ایجاد محتوای مورد نظر خود می کند .
سیستم های مدیریت محتوا همچنین ممکن است ابزاری را برای شخصی سازی و یا بازاریابی فرد به فرد فراهم کند . بازاریابی فرد به فرد توانایی وبسایتی ست که بتواند محتوا و تبلیغات خود را متناسب با مشخصات خاص کاربران با استفاده از اطلاعاتی که کابران ارائه می دهند و یا وب سایت جمع آوری میکند ، تنظیم کند. به عنوان مثال ، اگر کاربری در موتور های جستجو اصلی مانند گوگل ، دوربین های دیجیتالی را جستجو کند نتایج احتمالا به جای مشاغلی که محصولات باغبانی را می فروشند ، مشاغلی ست که دوربین های دیجیتال را می فروشند و این یعنی نتایج متناسب با نیاز کاربر است .
سایر ویژگی های محبوب CMS ها عبارتند از :
URL هایی که با سئو سازگارند
مجوز های گروهی و مبتنی بر امنیت سیستمی
پشتیبانی کامل از قالب های آماده و قالب های قابل تنظیم
پنل مدیریت با پشتیبانی از چندین زبان
روش های نصب بسیار آسان
مدیریت یکپارچه فایل ها و گزارش ها
نمونه هایی از CMS های مختلف
حال میخواهیم چند نمونه از سیستم های مدیریت محتوا را بهتون معرفی کنیم . تعداد زیادی CMS های رایگان و یا نیازمند اشتراک جهت استفاده های شخصی یا شرکتی موجود است که در ادامه میخواهیم چند نمونه از معروف ترین آن ها را بیان کنیم :
وردپرس : نوعی سیستم مدیریت محتوای رایگان و متن باز است که بر اساس PHP و MYSQL ساخته شده اند . مشاغل میتوانند وردپرس را در کلود راه اندازی کنند و یا از رایانه های محلی خود به عنوان وب سرور استفاده کنند . این نرم افزار بسیار انعطاف پذیر است و همچنین افزونه ها و تم های بسیار زیادی برای آن وجود دارد که شما را قادر به انجام هر کار و شخصی سازی ای که بخواهید می کند . وردپرس یکی از پلتفرم های محبوب وبلاگ نویسی ست .
جوملا نیز نوعی CMS رایگان و متن باز است که براساس فریم ورک MVC طراحی شده است . جوملا به زبان اسکریپت نویسی PHP نوشته شده است و ویژگی هایی مانند RSS feed ، وبلاگ پست ها ، جستجو ، پشتیبانی از زبان های مختلف و بسیاری از موارد دیگر را داراست . همچنین قالب ها و ماژول های زیادی در اختیار کاربران قرار دارد .
Backdrop CMS : این یک cms متن باز و رایگان است که بخشی از پروژه دروپال است و یک cms ارزان قیمت را برای سازمان های کوچک و متوسط ارائه می دهد . این سیستم به تنهایی اساسی ترین ویژگی های کلی cms را دارست اما با کمک ماژول های مختلف می توان آن ها قدرتمندتر کرد .
Wix نوعی سیستم مدیریت محتواست که هم به صورت رایگان و هم پولی ارائه می شود . ویکس با داشتن محیط کاری بسیار ساده و ابتدایی، قابلیت ساخت سایت را برای تمامی کاربران از نا آشناترین تا قدر ترین را ممکن ساخته است. البته برای برخی امکانات مهم باید از نسخه پرمیوم آن استفاده کرد .
خب ما تعدادی از سیستم های مدیریت محتوا رو بیان کردیم و البته قصد ما مقایسه آن ها نبود و میخواستیم تنها انواعی از cms هایی که کاربران استفاده می کنند را بیان کنیم . امیدواریم بعد از مطالعه این مقاله به اطلاعات و درک درستی از سیستم های مدیریت محتوا رسیده باشید .